Klik Untuk Ke Laman Darulkautsar Indeks

Sahih al-Bukhari – Syarah Hadith – Kitab Solat – Sesi 39 – Bab Menganan Ketika Masuk Ke Dalam Masjid Dan Selainnya.Ibnu ‘Umar Memulakan Dengan kaki Kanannya [Apabila Melangkah Masuk Ke Dalam Masjid,Apabila Hendak Keluar,Beliau Memulakan Melangkah Ke Luar Masjid Dengan Kaki Kirinya.


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /home/darulkautsar/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Sahih al-Bukhari – Syarah Hadith – Kitab Solat – Sesi 39 – 09-Jul-11

Syarah MP3: STREAMING atau DOWNLOAD

 MP3

KLIK LINK DI BAWAH UNTUK TONTON TERUS KE TAJUK PERBINCANGAN

1- 01:13 : Terjemahan

2- 02:27 : Bab Menganan Ketika Masuk Ke Dalam Masjid Dan Selainnya. Ibnu ‘Umar Memulakan Dengan kaki Kanannya ( Apabila Melangkah Masuk Ke Dalam Masjid ), Apabila Hendak Keluar, Beliau Memulakan ( Melangkah Ke Luar Masjid ) Dengan Kaki Kirinya.

3- 45:27 : Ittiba’ Suriy Dan Ittiba’ Hakikiy

4- 56:30 : Sunnah Al-Tasyri’iyyah Dan Sunnah Ghair Al-Tasyri’iyyah

5- 1:05:39 : Ta’liqaat Imam Bukhari

6- 1:14:01 : Adakah Tangan Dan Kaki Sebelah Kiri Dilarang Guna Sama Sekali

7- 1:44:40 : Kekeliruan Melakukan Amalan Di Bulan Sya’ban

Sesi Soal Jawab :

1- 2:02:15 : Sembahyang Sunat Tarawih..?

2- 2:02:36 : Selalunya Masuk Masjid Dimulakan Dengan Kaki Kanan. Adakalanya Terlupa..?

3- 2:03:08 : Sembahyang Sunat Pada Waktu Yang Dilarang..?

بَابُ التَّيَمُّنِ فِي دُخُولِ المَسْجِدِ وَغَيْرِهِ وَكَانَ ابْنُ عُمَرَ: «يَبْدَأُ بِرِجْلِهِ اليُمْنَى فَإِذَا خَرَجَ بَدَأَ بِرِجْلِهِ اليُسْرَى»

20 – Bab Menganan Ketika Masuk Ke Dalam Masjid Dan Selainnya. Ibnu ‘Umar Memulakan Dengan Kaki Kanannya (Apabila Melangkah Masuk Ke Dalam Masjid), Apabila Hendak Keluar, Beliau Memulakan (Melangkah Ke Luar Masjid) Dengan Kaki Kirinya.

426 – حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ حَرْبٍ، قَالَ: حَدَّثَنَا شُعْبَةُ، عَنِ الأَشْعَثِ بْنِ سُلَيْمٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ مَسْرُوقٍ، عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ: «كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُحِبُّ التَّيَمُّنَ مَا اسْتَطَاعَ فِي شَأْنِهِ كُلِّهِ، فِي طُهُورِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَتَنَعُّلِهِ»

[pdfviewer width=”700px” height=”849px” beta=”true/false”]http://www.darulkautsar.net/wp-content/uploads/2015/07/bukhari-solat-sesi-39.pdf[/pdfviewer]

Check Also

Sahih al-Bukhari – Syarah Hadith – Kitab Azan – Sesi 1- Bab Permulaan Azan

Sahih al-Bukhari – Syarah Hadith – Kitab Azan – Sesi 1- 22 Okt 2016   …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *