Klik Untuk Ke Laman Darulkautsar Indeks

Kitab Melembutkan Hati

Sesi 1 – Bab [Kitab Melembutkan Hati] Bab Tidak Ada Kehidupan Yang Sebenar/Sempurna Selain Kehidupan Akhirat & Bab Perbandingan Dunia
Sesi 2 – Bab Ancaman Terhadap Perhiasan Dunia Dan Berlumba Lumba Untuk Mendapatkan Dunia.
Sesi 3 – Bab Firman Allah Taala: { Wahai Umat Manusia, Sesungguhnya Janji Allah (Membalas Amal Kamu) Adalah Benar; Maka Janganlah Kamu Diperdayakan Oleh Kemewahan Hidup Di Dunia Dan Janganlah Syaitan Yang Menjadi Sebesar-Besar Penipu Itu Berpeluang Menyebabkan Kamu Terpedaya Dengan (Kemurahan) Allah (Lalu Kamu Lalai Dan Menderhaka) Supaya Kamu Jadi Penghuni-Penghuni Neraka } & Bab Kepergian (Kematian) Orang-Orang Baik & Bab Apa Yang Ditakuti Daripada Fitnah Harta & Bab Sabda Nabi s.a.w. “Harta Benda Dunia Ini Hijau Dan Manis” & Bab Harta Yang Dihantar Dahulu Oleh Seseorang Itulah Sebenar Hartanya/ Hartanya Yang Sebenar & Bab Orang Yang Memperbanyakkan Harta Itulah Orang Yang Paling Kurang (Mendapat Pahala) & Bab Sabda Nabi s.a.w. “Aku Tidak Suka Walaupun Aku Mempunyai Harta Berupa Emas Sebesar Bukit Uhud.”.
Sesi 4 – Bab Kaya Sejati Ialah Kaya Jiwa & Bab Kelebihan Miskin.
Sesi 5 – Bab Kelebihan Miskin & Bab Bagaimana Kehidupan Nabi S.A.W. Dan Para Sahabatnya Dan Bagaimana Mereka Itu Menyepikan Diri Mereka Daripada Dunia.
Sesi 6 – Sambungan Bab Bagaimana Kehidupan Nabi S.A.W. Dan Para Sahabatnya Dan Bagaimana Mereka Itu Menyepikan Diri Mereka Daripada Dunia & Bab Bersederhana Dan Berterusan/Berkekalan Melakukan Amalan.
Sesi 7 – Bab Menaruh Harapan Kepada Allah Di Samping Takut KepadaNya & Bab Bersabar Daripada Melakukan Perkara-Perkara Yang Diharamkan Oleh Allah & Bab Firman Allah [Sesiapa Yang Bertawakkal Kepada Allah Cukuplah Allah Kepadanya] & Bab Larangan Banyak Bercakap & Bab Menjaga Lidah.
Sesi 8 – Bab Menangis Kerana Takut Kepada Allah & Bab Takut Kpd Allah & Bab Berhenti Melakukan Maksiat & Bab Sabda Nabi s.a.w [Sekiranya Kamu Mengetahui Apa Yang Aku Tahu Nescaya Kamu Ketawa Sedikit
Sesi 9 – Bab ‘Amalan Manusia Dikira Dengan Yang Terakhir Daripadanya Dan ‘Amalan Yang Dibimbangi & Bab Mengasingkan Diri Adalah Suatu Ketenangan Daripada Bercampur Gaul Dengan Orang-Orang Yang Tidak Baik & Bab Terangkat Amanah & Bab Riya’ Dan Sum’ah & Bab Orang Yang Melawan Nafsunya Dalam/Untuk Mentaati Allah.
Sesi 10 – Bab Tawadhu’ & Bab Sabda Nabi s.a.w [Aku Diutuskan Dengan Qiamat Seperti Dua Jari] & Bab Matahari Naik Daripada Barat & Bab Orang Yang Suka Bertemu Dengan Allah,Allah Suka Bertemu Dengannya.
Sesi 11 – Bab Kesukaran Mati & Bab Tiupan Sangkakala.
Sesi 12 – Bab Allah Menggenggam Bumi Di Hari Qiamat & Bab Bagaimana Dihimpunkan Manusia.
Sesi 13 – Bab Firman Allah Azza Wa Jalla { Sesungguhnya Kegoncangan Qiamat Itu Adalah Sesuatu Yang Amat Dahsyat } { Telah hampir masa datangnya saat yang dekat itu (hari kiamat) } {Telah hampir saat (kedatangan hari kiamat)} & Bab Firman Allah [Tidakkah Mereka Percaya Bahawa Mereka Akan Dibangkitkan Untuk Menghadapi Suatu Hari Yang Dahsyat Iaitu Hari Dimana Manusia Mengadap Tuhan Semesta Alam & Bab Pembalasan Dihari Qiamat & Bab Orang Yang Dipersoalkan Dalam Kira-Kira Amalannya Pasti Akan Diseksa.
Sesi 14 – Bab Akan Masuk Syurga 70,000 Orang Tanpa Hisab
Sesi 15 – Bab Sabda Nabi s.a.w. Akan Dikeluarkan Sekumpulan Orang Dari Neraka Dengan Syafaat
Sesi 16 – Bab Tentang Sifat Syurga Dan Neraka
Sesi 17 – Bab Tentang Kolam Nabi s.a.w.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *