Klik Untuk Ke Laman Darulkautsar Indeks

AL-KAFI #953: HUKUM LELAKI MEMAKAI EMAS PUTIH


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /home/darulkautsar/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/darulkautsar/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

EMAS PUTIH.PNG

Soalan:

Apakah hukum seorang lelaki memakai cincin emas putih? Adakah hukumnya sama dengan emas kuning yang biasa?

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Memakai cincin emas bagi lelaki bahkan pengharamannya jelas melalui hadis Nabi SAW. Daripada Abu Hurairah RA:

أنَّهُ نَهَى عَنْ خَاتَمِ الذَّهَبِ

Maksudnya: Sesungguhnya Nabi SAW melarang (lelaki) dari memakai cincin emas.

Riwayat Muslim (2089)

Berkenaan dengan hukum lelaki memakai emas putih, maka ada sedikit perincian yang perlu dilakukan.

Emas putih merupakan satu bahan yang terhasil daripada campuran dua unsur logam iaitu emas dengan salah satu logam putih (white metal) iaitu nikel, manganese dan palladium.[1]

Formulasi yang biasa digunakan dalam menghasilkan emas putih ialah campuran emas kuning dan dialoikan dengan nikel, dengan nisbah 90% emas dan 10% nikel.[2]

Asalnya, tidak ada satu bahan yang dinamakan emas putih, yang ada hanyalah satu campuran antara emas dan bahan logam yang lain yang membentuk emas yang telah berubah warnanya dan tidak lagi berwarna kekuningan.

Maka hukum lelaki memakai emas putih ini yang disaluti dengan platinum, atau dicampur dengan bahan seperti zink, perak dan tembaga, maka hukumnya adalah haram. Adapun jika yang dimaksud emas putih adalah platinum, maka tidak mengapa bagi lelaki untuk memakainya kerana ia tidak mempunyai unsur emas.

Hal ini berdasarkan kaedah:

إذا اجتَمَع الحلالُ والحرامُ غُلِّبَ الحرام

Maksudnya: Apabila berkumpul perkara halal dan haram maka perkara haram akan lebih menguasai. (Rujuk Al-Asybah wa al-Nazair oleh al-Imam al-Suyuti Rahimahullah hal. 105)

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-52 yang bersidang pada 1 Julai 2002 juga telah membincangkan Hukum Lelaki Memakai Emas Putih, dan Muzakarah telah memutuskan bahawa haram memakai emas putih ke atas golongan lelaki.

Begitu juga ahli Fatwa Lajnah al-Da’imah Arab Saudi juga telah memfatwakan pengharaman cincin emas putih ke atas lelaki. (Rujuk Fatwa Al-Lajnah al-Da’imah, nombor fatwa 21867, 24/67)

Wallahu a’lam.

[1] https://www.wikiwand.com/en/Colored_gold#/White_gold

[2] Emsley, John (2003) Nature’s building blocks: an A-Z guide to the elements, Oxford University Press, hal. 168

Source: Al-KAFILI AL-FATAWI

Check Also

IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-522: BERTAUBAT DARIPADA MENCURI DENGAN CARA BERSEDEKAH KEPADA FAKIR MISKIN

Soalan Assalamualaikum, saya ada satu persoalan. Boleh tak saya bayar semula duit yang pernah dicuri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *