Klik Untuk Ke Laman Darulkautsar Indeks

AL-KAFI #898: BENARKAH UMUR NABI ADAM AS 1000 TAHUN?


Notice: Undefined index: tie_hide_meta in /home/darulkautsar/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/darulkautsar/public_html/wp-content/themes/sahifa/framework/parts/meta-post.php on line 3

adam aa.s.jpg

Soalan

Assalamualaikum. Boleh saya tahu, berapa usia Nabi Allah Adam AS kerana saya dengar banyak pendapat yang berbeza-beza? Ada yang kata umur beliau 1000 tahun. Adakah ini benar?

 

Jawapan

Alhamdulillah, pujian dan syukur kepada Ilahi dengan pelbagai kurniaan dan anugerah yang tidak terhitung buat kita semua. Selawat dan salam ke atas Nabi SAW, keluarga, sahabat dan yang mengikut jejak langkahnya hingga hari kesudahan.

Setelah melihat beberapa rujukan, maka kami dapati pendapat yang kuat bahawa usia Nabi Adam ialah 1000 tahun. Ada pendapat yang menyebut usianya 960 tahun.

Tetapi kami tarjihkan pendapat yang menyatakan usianya 1000 tahun. Ini berdasarkan Tafsir al-Tabari (13/239), Tafsir al-Kabir oleh al-Razi (1/2081), Tafsir Ibn Kathir (1/722), Kanz al-‘Ummal fi Sunan al-Aqwal wa al-Af’al (6/134) dan al-Bidayah wa al-Nihayah oleh Ibn Kathir (1/67).

Semoga Allah kurniakan kefahaman yang baik berkenaan dengan agama kita. Amin.

Source: Al-KAFILI AL-FATAWI

Check Also

IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-522: BERTAUBAT DARIPADA MENCURI DENGAN CARA BERSEDEKAH KEPADA FAKIR MISKIN

Soalan Assalamualaikum, saya ada satu persoalan. Boleh tak saya bayar semula duit yang pernah dicuri …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *