Home / darulkautsar.net / Kemaskini Dari Web Rakan / Dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan / IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-213: HADIS BELAJAR ILMU
Klik Untuk Ke Laman Darulkautsar Indeks

IRSYAD AL-HADITH SIRI KE-213: HADIS BELAJAR ILMU

Download PDF

 

Soalan:

Mohon pencerahan dan penjelasan berkenaan dengan hadis daripada Abu Umamah RA bahawa Nabi SAW bersabda yang maksudnya:

“Siapa yang pergi ke masjid yang ia inginkan hanyalah untuk belajar kebaikan atau mengajarkan kebaikan, ia akan mendapatkan pahala haji yang sempurna hajinya.” (HR. Thabrani dalam Al-Mu’jam Al-Kabir)

 Adakah dimaksudkan Nabi termasuk juga mendengar khutbah Jumaat?

Jawapan:

Kami dapati lafaz hadis yang dinyatakan adalah masyhur. Antaranya seperti berikut:

عَنْ أَبِي أُمَامَةَ , عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: «مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ لَا يرِيدُ إِلَّا أَنْ يَتَعَلَّمَ خَيْرًا أَوْ يُعَلِّمَهُ كَانَ لَهُ كَأَجْرِ حَاجٍّ تَامٍّ حَجُّهُ»

Maksudnya: Siapa yang pergi ke masjid yang ia inginkan hanyalah untuk belajar kebaikan atau mengajarkan kebaikan, ia akan mendapatkan pahala haji yang sempurna hajinya.”

Takhrij Hadis

Kami dapati hadis ini diriwayatkan oleh:

  • Al-Tabarani dalam Al-Mu’jam Al-Kabir, no. 7473.
  • Al-Jurjani dalam Tartib al-Amali, 2/74.
  • Al-Asfahani dalam Hilyah al-Auliya’, 6/97.
  • Begitu juga riwayat al-Hakim (no. 311) dan beliau mensahihkannya. Beliau berkata, “Hadis ini dihujahkan oleh Imam al-Bukhari dengan Thaur bin Yazid.” Ia dipersetujui Imam al-Zahabi.
  • Ibn Asakir, 16/456.
  • Hadis ini juga dikeluarkan oleh Imam Muslim dalam syawahid.
  • Syaikh Al-Albani dalam Shahih At-Targhib wa At-Tarhib, no. 86 menyatakan bahwa hadits ini hasan shahih

Syarah Hadis

Hadis ini secara zahirnya menunjukkan pergi ke masjid untuk pergi mencari dan mempelajari kebaikan atau mengajarnya. Ini bermakna, pergi ke masjid untuk mendapatkan ilmu serta mengamalkannya. Justeru, Imam al-Sindi berkata dalam syarahnya, “Kalam ini bermaksud bukan dia datang untuk solat. Jika tidak, maka datang untuk solat adalah asal yang dituntut untuk ke masjid. Ia seperti mujahid yang berjihad di mana ada kesamaan dengan menuntut ilmu. Ini kerana kedua-duanya dalam mencari keredhaan Allah untuk menghidupkan agama, menghina syaitan, berpenat lelah serta memecahkan kelazatan hidup semata-mata untuk mencapai matlamat tersebut iaitu meraih keredhaan Allah.”

Justeru, kami katakan bahawa mendengar khutbah Jumaat juga termasuk. Tetapi, yang lebih utama lagi adalah mencari ilmu di masjid melalui halaqah ilmu atau majlisnya untuk diamalkannya. Ini kerana, ditempat kita khutbah lebih bersifat pemberitahuan serta galakan untuk beramal dan menjauhkan daripada larangan. Ia bersifat mau’izah dan ghalibnya waktu khutbah adalah terbatas dan maklumat adalah terhad pada setiap minggu dengan pelbagai isu.

Semoga jawapan ini memberi kefahaman kepada kita, Amin.

Source: IRSYAD AL-HADITH

Share...Tweet about this on TwitterPrint this pagePin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Digg this
Download PDF

Check Also

AL-KAFI #763 : HUKUM SOLAT SUNAT RAWATIB SELEPAS SOLAT JAMAK

Soalan : Assalamualaikum Dr Mufti.. Jika di ikutkan haram mengerjakan solat sunat selepas asar.Tetapi adakah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>