DK Mobile    RSS    
KHIDMAT KAMI
Penerbitan
Kemuka Kemusykilan
Jawapan Kemusykilan
Waktu Solat
Quran Flash
Bacaan Al-Quran
Terjemahan Al-Quran
Tafsir Al-Quran (Indon)
Tafsir Al-Quran (Eng)
Al-Quran Digital (download)
al-Quran Explorer
Terjemahan Hadis
Previu Buku
Buku Elektronik
Belajar Bahasa Arab
P.P.A.Darul Kautsar
Jadual Kuliah Hadis
Islam Secara Ringkas
Islam dan Sains
Penapis Laman Lucah

~::~
MAQAALAAT 'ASRI
Hadits-Hadits Yang Selalu Digunakan Oleh Syi`ah Untuk Menghujah Ahli As-Sunnah Wa Al-Jama`ah
ARKIB

~::~
TERKINI

~::~
NAVIGASI
Laman Utama
Terbaru
Popular
Pilihan
Tentang Kami
Hubungi Kami
Pautan
Site Map

:~:
Memesan Buku Syiah Rafidah
GALERI

Himpunan Galeri www.DarulKautsar.net


:~:
RAYAU-RAYAU
10 outrageous (but true) facts about vaccines the CDC and the vaccine industry don't want you to know
Exclusive: US bankrolled anti-Morsi activists
Not even good enough for dog food: Imported food from China loaded with chemicals, dyes, pesticides and fake ingredients
Camp Nama: British personnel reveal horrors of secret US base in Baghdad
Secret Government Documents Reveal Vaccines To Be A Total Hoax
Shock Findings In New GMO Study: Rats Fed Lifetime Of GM Corn Grow Horrifying Tumors, 70% Of Females Die Early
78 Percent Increase In Childhood Autism Rates Over Past Decade Coincides With Sharp Uptick In Vaccination Schedules
The CIA and the Drones
Seasonal Flu Vaccine Fairy Tale Rapidly Collapsing As The Truth Comes Out
The Truth About Soy Foods

:~:
NEWSLETTER

~::~
HADIS PILIHAN
Tetap Mendapat Pahala Dalam Nafkah Keluarga
Nasihat Ringkas Padat Kepada Yang Mahu Mengambil Ingatan
Kelebihan Berwudu` Adakah Khusus Kepada Ummat Ini
ARKIB

~::~
TENTANG BID'AH


:~:
BAHAYA SYIAH
.


:~:
PESAN RINGKAS

~::~
  Sejauh Mana Bid`ahnya Membuat Bubur Asyura   Hukum Bertawassul Dalam Islam   Debat Melayu Sunni vs Syiah - Bab Imamah    Rakaman Maulana Asri Yusoff di IKIM - Bahaya Syiah    Risalah Syiah Edisi 2013, Sisipan Risalah Syiah 2013, Risalah Syiah (Versi B.Inggeris) Edisi 2013 - Sila Download, Cetak Atau Edar    TERBARU - VIDEO-VIDEO SYIAH      Perpaduan Salaf & Khalaf - Video & Sinopsis    Benarkah Hajjaj Seorang Yang Sangat Jahat      Doa Setelah Solat Jenazah: Dari Manakah Asal Usulnya     Isu-Isu   ISTIMEWABahaya Syiah & Info-Info Berkenaan Syiah      Terbaru Di Youtube - Bukhari KL, Misykat, Sahih Bukhari Kitab Waktu-Waktu Solat, Sahih Muslim Kitab Zikir, Abu Daud Kitab Thalaq   Web Pilihan: OnIslam                                                                                        |                                                                                        
PuasaPuasayoutube PuasaPuasa
Carian artikel di darulkautsar.net :
Ikut Kategori
  > Home > Hadis Online > Syarah Hadis Pilihan > Modal Utama Manusia Di Dunia
Modal Utama Manusia Di Dunia

Modal Utama Manusia Di Dunia

 

 

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنْ النَّاسِ الصِّحَّةُ وَالْفَرَاغُ رواه البخاري .

 

Daripada Ibn ‘Abbas katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda: “Dua ni’mat yang kebanyakan orang kerugiannya, kesihatan dan waktu lapang.” (al-Bukhari: 6412, al-Tirmidhi: 2304, Ibn Majah: 4170 )

 

Perkataan maghbun dalam hadis ini diambil dari ghabn atau ghaban. Yang pertama bermaksud rugi, tidak memperolehi keuntungan dan yang kedua membawa pengertian kebodohan, mudah ditipu dan merujuk kepada kekurangan pada akal.

 

Hadis ini termasuk dalam hadis-hadil mithal, ya’ni perumpamaan yang disampaikan oleh Rasulullah s.a.w. supaya dapat difahami dengan jelas untuk umatnya. Orang yang diberikan kesihatan dan kelapangan waktu ibarat peniaga yang mempunyai modal. Tentu sekali perlu dia menguruskan modalnya dengan sebaiknya untuk memperolehi keuntungan dan mengelakkan diri dari kerugian. Dia mestilah memilih untuk bermuamalat dengan orang yang amanah lagi jujur. Ini menuntutnya bijak merancang supaya tidak tertipu.

 

Dengan dua modal yang diberikan kesihatan dan kelapangan, setiap mukallaf mestilah mengusahakan imannya dan menyuburkannya dengan amalan soleh, bermujahadah melawan nafsu dan mereka yang memusuhi Islam.

 

Dua ni’mat ini diberikan perhatian yang khusus dalam hadis ini kerana sering kali manusia itu menyangka ianya terus ada dan mudah diperolehi. Dengan sangkaan ini, dia membiarkan waktu berlalu begitu sahaja tanpa menggunakannya pada jalan yang membawa kebahagiannya di dunia dan akhirat.

 

Selain itu, dua ni’mat ini saling melengkapi walaupun yang lebih penting adalah kesihatan kerana tidak ada faedah waktu lapang kalau terlantar sakit dan kewujudan manusia itu sendiri bergantung kepada kesihatan.

 

Punca dia bersikap begitu kerana tidak ada rasa bertanggungjawab dan tidak memikirkan apa yang akan berlaku di kemudian hari akibat kecuaiannya itu. Ini tanda orang yang tidak bersyukur. Sedangkan orang yang bijak ialah orang yang tahu mengatur, mengurus dan menjaga kedua-dua ni’mat ini dan dialah orang yang bersyukur. Allah s.w.t. berfirman:

 

وَقَلِيلٌ مِنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ

 

Sememangnya sedikit sekali di antara hamba-hamba-Ku yang bersyukur. (Saba`: 13)

 

Dalam hadis yang lain, Rasulullah s.a.w. menjawab pertanyaan seorang badwi tentang siapakah sebaik-baik lelaki:

 

مَنْ طَالَ عُمُرُهُ وَحَسُنَ عَمَلُهُ

 

“Orang yang panjang umurnya dan baik pula amalannya.” (al-Tirmidhi: 2329, Ahmad: 17698)

 

ليس يتحسر أهل الجنة الا على ساعة مرت بهم لم يذكروا الله فيها

 

“Tidaklah menyesal penghuni syurga melainkan terhadap waktu yang berlalu tanpa mereka mengingati Allah s.w.t.” (al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir)

 

 

Bimbingan hadis:

 

1- Penentuan masa hadapan manusia dalam perjalanan mencapai keredaan Allah adalah modal kesihatan dan waktu yang mana dia dapat melaksanakan ibadat dan amal soleh dengan sempurna. 

 

2- Peringatan supaya tidak menjadi orang yang rugi atau orang yang terpedaya jika tidak memanfaatkan kedua-dua ni’mat ini.

 

3- Seseorang itu tidak dapat menumpukan perhatian kepada ketaatan melainkan dia mempunyai kecukupan untuk keperluannya dan sihat tubuh badan kerana  ada orang yang berharta tetapi tidak sihat dan ada yang sihat tetapi tidak mempunyai harta yang mencukupi untuk keperluan. Oleh itu, sesiapa yang diberikan kedua-duanya tetapi malas melakukan ketaatan maka dia adalah orang yang rugi lagi terpedaya.

 

4- Disebutkan dahulu ni’mat ini dengan lafaz nakirah menunjukkan betapa besarnya nilai ni’mat yang diberikan Allah kepada hamba-Nya.

 

 


 
 
4696 Reads    Cetak    Hantar Kepada Kawan    Social Share


TERKINI DARI al-ahkam.net 1434

~::~


IKLAN

                                                    Hubungi Ust. Zakaria: 0139748156

~::~
Hakcipta 2007-2011, www.DarulKautsar.net

Bahan-bahan dalam laman web ini boleh disalin dan diedarkan dengan syarat bukan untuk tujuan komersial. Sebarang bahan yang disalin/diedarkan hendaklah dinyatakan sumbernya - www.darulkautsar.net

RSS Created By : darulkautsar.net / ejoeSolutions.com / AhliMasjid.com Pelawat Atas Talian: 1